Quines joguines ajuden a desenvolupar les capacitats bàsiques dels nens?

joguinesEls nens demanen als Reis Mags una llista interminable de joguines, però quines ajuden a desenvolupar les seves capacitats bàsiques? No tots els jocs tenen les mateixes funcions ni són idonis pels mateixos infants. Per exemple, segons apunta Amàlia Gordóvil, professora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), “les joguines socialitzadores són adients per a superar la timidesa d’alguns petits, i les joguines que inciten a focalitzar l’atenció ajuden els nens amb TDAH». Aquesta experta assenyala l’existència de tres tipus de joguina, segons si es vol treballar la part socioafectiva, la motricitat o la cognició de l’infant.

Per a la professora, els jocs de caràcter socioafectiu, com ara els típics en què es posen en interacció diferents rols socials, són imprescindibles perquè permeten exercitar capacitats tan fonamentals “com una bona salut mental, la identificació d’emocions i l’empatia”. I per exercir aquesta aquestes funcionalitats són idonis “els ninots o titelles teatrals, perquè s’hi poden representar els diferents rols d’una família”; però també ho són els llibres educatius sobre la identificació d’emocions com El emocionómetro del inspector Drilo o Emocionario.

Respecte la motricitat, ja que tots els petits han d’anar treballant el control sobre el cos propi i la coordinació entre les diferents parts, les joguines més adequades són aquelles que aposten per moviments amplis, com és el cas per exemple de jocs familiars com el Twister o «Embolics» ‒en què cada participant ha d’adoptar una determinada posició amb les mans i els peus sobre un tapís– que reforcen l’equilibri corporal.

Però, en canvi, si cal incidir en moviments més precisos, en la motricitat fina, Gordóvil recomana els retallables, els trencaclosques, vestir ninots o posar o treure accessoris als superherois com una bona opció per a anar guanyant habilitat amb les mans. “El calidoscopi, per la seva banda, ajuda a la coordinació ull-mà, i els jocs de pilota o saltar a la corda, a una coordinació ull-peu”, afegeix.

Finalment, els reptes mentals són clau per al desenvolupament cognitiu dels nens. En aquesta categoria hi ha totes les joguines que milloren principalment l’atenció, la percepció, el pensament, l’aprenentatge i la memòria. En aquest àmbit els jocs de taula o jocs de cartes són representatius perquè hi participen diferents persones i obliguen a “anticipar jugades i pensar en les conseqüències de cada acció”. “Per al pensament simbòlic, titelles i ninots són també una bona opció”, recorda l’experta. Bons consells perquè els Reis escullin les joguines amb seny. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *