Música que trenca barreres físiques

Un projecte del Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, que compta amb el suport de l’Obra Social La Caixa, ha permès que persones amb paràlisi cerebral i discapacitat motora severa puguin fer música i fins i tot participar en un concert. Ho han fet gràcies a l’Eye Harp, un instrument que permet interpretar peces musicals amb el seguiment de la mirada o el cap.

Es tracta d’un instrument digital en el que les persones disposen d’una pantalla on apareix una roda amb diferents colors que equivalen a diferents notes, i només mirant-les sonen d’una manera o una altra. D’aquesta manera, les persones amb discapacitat motora poden interpretar música sense haver de tocar un instrument convencional.

Per fer servir la interfície és necessari un petit dispositiu que monitoritza la mirada i detecta quina posició de la pantalla està enfocant l’usuari, informació que trasllada a l’ordinador.  A més, l’instrument digital es pot tocar de manera expressiva i aplicant matisos i volums, entre d’altres.

Un dels objectius de l’instrument i del projecte és permetre als usuaris tocar en un grup de música, juntament amb altres músics, degut a que l’EyeHarp és un instrument digital que pot emular qualsevol so d’instrument clàssic o modern. Així es va poder veure el passat 20 d’octubre, en el concert que va tenir lloc a la Sala Aranyó del campus del Poblenou de la UPF.

L’Obra Social la Caixa ha finançat, a través del programa Art For Change, el projecte Música accessible per trencar barreres invisibles (MUSA). Aquest programa té com a objectiu acostar l’Eye Harp a un grup de persones amb dificultats motores per tal que puguin fer música i tocar conjuntament.

El projecte compta també amb escoles de música en què professors i alumnes se sumen al projecte per crear conjunts musicals amb l’EyeHarp: l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i l’Escola de Municipal Música i Dansa de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) són les primeres que hi participen. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *