Els experts adverteixen que avui és difícil competir sense cooperar

taula rodona cooperacio

Dues idees van defensar ahir la majoria de convidats a la taula rodona Cooperar per competir organitzada per Valors dins el cicle Valors i Compromís amb què celebra els seus deu anys i en el marc també del projecte ‘Mataró, ciutat de valors’: la cooperació no és una missió sinó una estratègia empresarial i avui és realment difícil competir sense cooperar amb ningú.

David Martínez, economista i director de l’assessoria d’empreses Addvante, va començar trencant el tòpic que la cooperació és bona i la competició dolenta: “La competició també pot ser positiva perquè desenvolupa l’organització, el treball en equip o l’esforç, mentre que la cooperació mal practicada pot fomentar la manca de creativitat i la delegació de responsabilitats; per tant, tots els extrems són negatius”. Ara bé, en una situació econòmica com l’actual “és difícil competir sense cooperar”, va afirmar.

Com a entrebancs que dificulten la cooperació Martínez va destacar la desconfiança, l’afany de protagonisme i el fet de no estar disposat a perdre i a guanyar per un projecte comú. Per altra banda la seva recepta per potenciar una bona cooperació empresarial es basa en: aprendre a viure amb entusiasme, generar un bona clima relacional, educar en la bona gestió del temps, desenvolupar el treball en equip, trobar temps per pensar, potenciar el sentit de l’humor per superar positivament els errors i ser “humbiosos”, una barreja proporcional d’humilitat i ambició.

Per la seva banda, el Director General d’Economia General d’Economia General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya, en aquesta mateixa línia va destacar “la confiança, la transparència i la voluntat de les parts” com a elements bàsics de la cooperació, però va defensar que “la cooperació ha de ser una estratègia i no una missió”, és a dir, no es poden “confondre finalitats amb instruments”.

“El model no fa la cosa, cooperar per cooperar no té sentit, sempre el més important són els valors que hi ha darrera d’una missió independent del model jurídic en què es basi l’empresa”, va declarar qui abans d’entrar a l’administració  va ser director del grup Clade, agrupació de les principals cooperatives de Catalunya. I encara va afegir: “l’èxit del cooperativisme no ha de ser que tot siguin cooperatives, sinó que el món no cooperatiu agafi alguns trets del cooperativisme perquè són elements competitius”.

El tercer convidat de la taula, el director de comunicació de la cooperativa La Fageda, Albert Riera, va servir d’exemple per demostrar el cas d’una empresa creada a partir d’un model cooperatiu, d’èxit i basat en l’economia social. “El model cooperatiu és una gran contribució si es fa bé”, va afirmar Riera. En el cas de la Fageda, per exemple, de cada euro que reben en tornen sis a la societat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *