Valors Revista

Consulta el fons editorial de la revista Valors

Abril 2008

Valors femenins

Des de petits assumim que hi ha joguines per a nens i joguines per a nenes. Que hi ha roba de nens i roba de nenes. Que hi ha professions per als “senyors” i professions per a les “senyores”. Més tard, quan ja som una mica més grandets, una mena de consens social ens indica amb claredat que hi ha una sèrie de valors d’homes i valors de dones, una sèrie d’actituds que estan relacionades -teòricament- amb el nostre gènere sexual. I d’aquesta manera que mostrar tendresa o plorar està reservat a les noies i que exhibir força i destresa és cosa de nois. Òbviament si una persona du a terme una acció pròpia del gènere femení és ràpidament ridiculitzat i si a l’inrevés exactament el mateix. D’aquesta manera anem reprimint -sobretot els homes, però també les dones- unes parts de nosaltres mateixos, simplement perquè no concorden amb el nostre gènere. Hem de començar a superar aquest plantejament i entendre que una vida només pot ser viscuda en plenitud si tots, homes i dones, ens atrevim a desenvolupar-nos tal com som: permetre als homes plorar i a les dones exercir autoritat. Hem de deixar d’estigmatitzar-nos els uns als altres.
Fins ara són els valors masculins els que estan ben vistos a la nostra societat. Sense renunciar-hi hem de recuperar també els valors associats tradicionalment al gènere femení -tendresa, diàleg, esperit cooperatiu- per al conjunt de la societat. Hem de fer un nou pas i guanyar un nou espai de llibertat en què cadascú es pugui mostrar i expressar tal com és.

Continguts

Passarà aquest mes Maria Coll Del somni al mite Opinió Mar Galceran Gosar reorientar la propia existencia Eulàlia Tort Déu somriu Àngel Maculet Un company de Calcuta Marta Burguet Himnes nacionals o identitats ressentides Escala de valors Francesc Grané Chikilicuatre com a símptome Relligant la vida Grup parròquia Poblenou de Pineda de Mar Cristians Ortodoxos Contravalors Xavier Manté Solidaritat de pacotilla Penso, doncs no existeixo Albert Calls No és país per a vells (ni tampoc per a joves) Monogràfic: No és qüestió de gènere Teresa Forcades Valors i gènere Editorial No és qüestió de sexes Jaume Patuel Sentiments masculins i femenins Sabies que… Nicolau Guanyabens Marie Curie va ser inhumada, el 1995, al panteó d’homes il·lustres de París? Maria Coll La feminitat de Barack Obama Joan Salicrú La masculinitat de Hillary Clinton Els valors de gènere o quin gènere de valors? Pilar González i Paloma Azpilicueta  Una mirada pedagògica del gènere i els valors Googlejar Marc de San Pedro Masculí versus femení Música Maria Salicrú-Maltas El gènere de la música Pel·lícula relacionada Judith Vives Cinema d’homes i cinema de dones Poesia Albert Pera Feminitat Propostes: Viatge Joaquim Amargant Malta: una illa plena d’història Música Maria Salicrú-Maltas Tradicionàrius: festival de música tradicional Exposicions Maria Coll Pau Casals i l’exili Art Ramon Bassas No som els últims Llibres Josep Maria Solà Entendre els símbols Solidaritat Josep Àngel Colomés Somriures que donen vida Deixa’t perdre per … Eulàlia Puigderrajols Per la Basílica de Santa Maria de Mataró Per acabar… L’altra cara de la ciència Núria Radó Ciència musical Petites coses per canviar-se d’un mateix Joaquim Trenchs Estructures familiars Petites coses per canviar el món Ramon Salicrú Seure en un banc Conte Joan Carles González Paraigües Una carta des de… Miguel Torán Pekin ( Xina ) MomentVALORS Joan Baron Tot el Camp Nou et mira. Alberto Montenegro, periodista esportiu