Un festival per reivindicar el plaer dels jocs tradicionals i de taula

El joc de taula és una de les grans activitats humanes. Quan juguem, som més iguals, més lliures, ens relacionem, prenem decisions, imaginem, seduïm, i sobretot, ens divertim. Potser és per això que els humans es dediquen a aquesta activitat lúdica des de fa més de cinc mil anys. L’era digital, però, està posant en risc aquesta tradició ancestral. Els mòbils i tablets absorbeixen l’atenció de grans i també de petits, ja que molts pares i mares deixen el mòbil als menuts per aconseguir que es distreguin. La meitat de criatures d’entre un i dos anys ja fan servir el mòbil de forma habitual, segons es desprèn de l’informe “Tendències de joguines i joc en família a Espanya” que ha elaborat l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i d’Oci (AIJU).

Segons aquest informe, més del 50% dels nens d’entre 1 i 12 anys passa un mínim de quatre hores setmanals davant la televisió, mentre que un 32% dedica entre una i dues hores a jugar amb la tablet, una realitat que preocupa molt a un 77% de les famílies enquestades, malgrat ser responsabilitat dels adults.

Davant aquesta situació, i per reivindicar el joc de taula, el de tota la vida, davant els jocs digitals i vídeojocs, ja fa sis anys que se celebra el Dau Barcelona, el festival del joc. Organitzat per l’Institut de Cultura de Barcelona, enguany arriba a la sisena edició com una gran festa de participació i de creativitat al voltant del joc. El certamen tindrà lloc del 17 al 26 de novembre i s’hi podran trobar jocs de tot tipus i per a totes les edats.

Dau Barcelona s’adreça a les famílies i també a la comunitat de jugadors avesats, que hi podran trobar l’ampli ventall de jocs que hi ha ara mateix a l’abast. A Dau Barcelona hi participen també editors de jocs de taula, així com un bon nombre d’entitats de tota classe de jocs proposaran i ensenyaran jocs a grans i a petits.

A més de l’espai per als jocs de taula, amb un espai propi per al joc infantil, el certamen també ofereix n complet programa d’activitats de jocs populars i tradicionals i amb jocs de simulació històrica, de rol i de miniatures. A més, al programa s’hi poden trobar activitats dirigides als jugadors especialitzats i als autors de jocs.

Des de la seva primera edició, Dau Barcelona s’ha anat desenvolupant en diversos espais de Barcelona, a partir de la seu central de Fabra i Coats – Fàbrica de Creació de Barcelona, al barri de Sant Andreu. J. VIVES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *