Metges Sense Fronteres se suma a la vacunació contra l’Ebola al Congo

Metges Sense Fronteres (MSF) i Epicentre, el seu centre d’investigació epidemiològica, s’han sumat a la vacunació experimental que es porta a terme a la República Democràtica del Congo (RDC) per intentar contenir el brot d’ébola que està afectant el país. El nou brot d’aquesta febre hemorràgica té un especial impacte a les zones remotes. A les zones afectades,  -les rurals de Iboko i Bikoro i la urbana de Mbandaka-,  ja hi ha 30 casos confirmats del virus, 14 només probables, 14 sospitosos i 22 morts.

Els treballs de vacunació han estat coordinats en una primera fase pel Ministeri de Salut congolès i l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’única agència amb la tecnologia suficient per garantir la temperatura de conservació de la vacuna contra l’èbola. Ara s’hi afegeix Metges sense fronteres, que compten amb dos centres de tractament a Mbandaka i Bikoro.

De moment han començat a vacuna els treballadors que estan més en contacte amb el virus, com podrien ser per exemple els que participen en tasques funeràries. Fonts de l’ONG expliquen que no es tracta pròpiament d’una campanya” de vacunació a l’ús sinó d’un assaig clínic, ja que la vacuna està en la darrera fase d’una investigació i encara cal valorar els seus efectes secundaris.

La vacunació s’administra utilitzant un enfocament de ‘anell’, que vol dir que es busquen els casos confirmats i es localitzen les persones que hi ha estat en contacte, com la família, veïns, companys i amics del pacient, que formen l’anell. Als treballadors sanitaris de l’àrea afectada també se’ls oferirà la possibilitat de vacunació, ja que estan en major risc d’exposició al virus i, per tant, de desenvolupar la malaltia.

Metges sense Fronteres compta amb l’experiència de Guinea que van agafar durant la fase final del brot d’ebola de 2015. Els resultats “positius” de llavors els ha portat a fer servir la vacuna al Congo, tot i que encara no ha estat aprovada.

“Els positius resultats d’aquells assajos ens permeten confiar que la decisió d’usar la vacuna en el brot actual és la correcta, encara que seguirem molt de prop tot el procés, ja que aquesta vacuna no ha estat encara aprovada. Els resultats de l’assaig suggereixen que la vacuna suposarà un benefici real per a les persones amb alt risc de contraure l’ébola i que les protegirà de la infecció. No obstant això, la vacunació continua sent només una eina addicional en la lluita contra la malaltia. Identificar pacients i contactes és el primer pas “, afirma Micaela Serafini, la directora mèdica de l’ONG a Ginebra. – J.V.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *